web-IMG_2799-2.jpg

Papirtegning - Nyfossum

Tømmerlåven på Nyfossum forvandles til en magisk opplevelse som utvider vår forståelse av tegning.

I en årrekke har kunstner Marit Roland skapt romlige, stedsspesifikke installasjoner i papir. I Tømmerlåven lages installasjon av flere hundre kilo papir. Her ligger kunstopplevelsen i selve møtet med verket, i det visuelle og kroppslige. Vi blir fengslet av linjespillet og bølgene som skapes av papiret. Det hverdagslige produktet oppleves her som stofflig, mykt, vakkert, organisk og dramatisk.

 

Roland har gjort seg bemerket i kunstfeltet gjennom en særegen tilnærming til tegnebegrepet og papirmaterialet. I forlengelse av hennes bakgrunn i klassisk figurativ tegning, arbeider hun med en serie installasjoner kalt Paper Drawings (Papirtegning) som utfordrer den tradisjonelle tegnestreken. Streken er her løslatt fra det todimensjonale, og papiret er ikke lengre en flate å tegne på, men et materiale å tegne med. I arbeidet med denne utstillingen, anser hun låven som sitt lerret og papiret som sin strek.


Marit Roland (f. 1981 i Kristiansand) bor og arbeider i Oslo. I 2012 mottok hun en mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim (NTNU) og Sparebanken Pluss og Sørlandets Kunstmuseums kunstnerpris for hennes Paper Drawings (Papirtegning). Hun har hatt en rekke separatutstillinger ved blant annet Møre og Romsdal Kunstnersenter (2016), Museo D’Arte Contemporanea Villa Croce i Genova (2014), Tromsø kunstforening (2013) og Kristiansand Kunsthall (2013), samt deltatt i en rekke gruppeutstillinger, som ved Las Francesa i Valladolid (2017), Prosjekt Normanns (2016), Sørlandet Kunstmuseums jubileumsutstilling (2015), Høstutstillingen (2014) og Norsk Skupturbiennale (2013). Roland er innkjøpt av NTB og Trondheim Kommune.

 

Om sitt arbeid skriver Roland: «Min måte å bearbeidet papiret på har rot i minner. Minner av å ikke få puste blander seg med erindringen av å stå omsluttet av så majestetiske trær at himmelen nesten forsvinner. Sammen dannes en sitrende følelse som når helt ut i fingerspissene. Jeg jobber forsiktig, repeterende, bestemt, voldsomt.»

 

Ida Lorentzen

Lorentzens pasteller pryder veggene i direktørboligen.

web-IMG_2517.jpg

Marit Roland - Papirtegning

web-IMG_3108-2.jpg

Marit Roland - Papirtegning

3340 Åmot i Modum Tlf. 32 78 67 00 - info@blaa.no    © Blaafarveværket 2010