Nyfossum hele.JPG

Nyfossum - Direktørboligen

Nyfossum ligger 5 min. fra Værket og var boligen til Blaafarveværkets tekniske direktør. Herskapshuset er omgitt av en vakker hage, med urter, roser, lysthus og andedam. Her finner du Ida Lorentzen museet, og i tømmerlåven presenteres det en ny utstilling hvert år.

Blaafarveværkets tekniske direktør

Å fremstille blåfarge var en avansert prosess, og krevde høye ferdigheter innen kjemi. En av verdens fremste fargeekspert, Friedrich Roscher, kom til Blaafarveværket som teknisk direktør fra 1820-40. Han designet den herskapelige boligen på Nyfossum til seg og sin familie. I dag er det staselige empirehuset åpent for publikum.

Interiøret

Restaureringen av direktørboligen ble lagt så tett opp til det opprinnelige som mulig. Her inne blir du satt tilbake til 1840-tallets tidsånd. Med det faste inventaret inntakt på kjøkkenet kan man forestille seg tjenerstaben som tilberedte familien Roschers måltid ved det store ildstedet, og du kan følge den ”hemmelige” tjenertrappen til de fine stuene i annen etasje, til fru Roschers oppholdsrom. Her kan du se familien Rochers private rom- barnerom og soveværelser med flotte himmelsenger.

Omgivelsene

Direktørboligen ligger på et gårdstun. Her kan du besøke stabbursbutikken som byr på Blaafarveværkets produkter, hageutstyr, urter og keramikk. Det er også kioskutsalg med kaffe og kaker. I den vakre hagen kan du se gammeldagse buskroser, det vakre lysthuset og andedammen. Benker og bord innbyr til piknik i det grønne. I 2017 avduket vi en ny humleskulptur i hagen på Nyfossum, laget av Elena Engelsen. Skulpturen er en del av prosjektet Nymoen Rundt som er en kultursti som man også kan lese mer om i fjøset i Tømmerlåven.

 

Tømmerlåven

Tømmerveggene i den gamle låven gir en helt spesiell atmosfære for de årlige utstillingene.

Ida Lorentzen museet

I dag er Roschers hjem også et Ida Lorentzen museum.  På vandring gjennom stuer, soverom og barneværelser vil du oppdage Ida Lorentzens nydelige bilder med motiver fra husets kjølige eleganse.

 

Video

Se presentasjonsvideo av anlegget her.

DSC_0088.JPG

Direktørboligen

DSC_0051.JPG

Humle - Elena Engelsen

3340 Åmot i Modum Tlf. 32 78 67 00 - info@blaa.no    © Blaafarveværket 2010