Haugfosstråkka fra andre siden2.JPG

Haugfosstråkka

På Haugfosstråkka kan du nyte utsikten over den mektige Haugfossen på 39 meters fall. Her er det uteservering og spennende museumsbutikker med "ting og tang" du ikke finner overalt.

Haugfosstråkka

Haugfosstråkka har en lang historie som knutepunkt for Blaafarveværket og samfunnet rundt. Stedet har samme funksjon i dag som før, med skjenkestue og butikker. Den 150 år gamle landhandelen står her fremdeles. Her kan du handle, eller nyte en nystekt pannekake med is og blåbærsyltetøy tilberedt på Thranestua, som og har sitt navn fra Marcus Thrane. Han var lærer ved skolen for barna til Blaafarveværkets administrasjon i årene 1847-48.

 

Video

Se presentasjon av anlegget her.

 

Haugfoss pukkverk

Haugfossen var forutsetningen for at Blaafarveværkets drift kunne settes i gang, med vannkraft fra fossen. På motsatt side av elven Simoa kan du ennå se steinfundamentene etter Haugfoss Pukkverk. Vannkraften gav viktig og avgjørende energi for pukkverkene. Her ble koboltmalmen knust, før den gikk til smelteprosessen på Værket.

 

Kunstmiljøet ved Haugfossen

Haugfossen og området rundt ble et yndet motiv for kunstnere. Her startet Frits Thaulow Norges første friluftsakademi i 1883/84.

Edward Munch var en av flere kjente kunstnere som var innom Friluftsakademiet. Under sitt opphold her malte Munch et av sine mesterverk, «Piken på sengekanten».

Klikk her for historien om vannhjulet ved Haugfossen, fortalt av Kari Lien. Filmen er laget med støtte fra Norsk Kulturråd.

Haugfossen.jpg

Den mektige Haugfossen som forsynte Værket med energi.

Landhandelen.JPG

Spennende utvalg i Landhandelen.

3340 Åmot i Modum Tlf. 32 78 67 00 - info@blaa.no    © Blaafarveværket 2010