Blaafarveværket

På Blaafarveværket er det mange aktiviteter for både store og små! Her finner du den årlige kunstutstillingen, historiske utstillinger om Blaafarveværket, turistinformasjon, hjemmelaget mat i Bødtkerkroa og "Den Blå Butikk." Barnas Bondegård er et spennende tilbud for de minste.

Museer og utstillinger på Værket

Den kjemiske foredlingen fra malm til blåfarge fant sted på selve Værket. Etter å ha kjørt malmen med hest og kjerre fra Koboltgruvene til Haugfoss og knust i pukkverket ved elven Simoa, fraktet man den videre over elven til Værket. Her ble koboltmalm, kvarts og pottaske smeltet sammen til blått glass, og malt til fint blått fargepigment

 

Turistinfoen - Portalen

Det gamle tømmerhuset er det første som møter deg når du kommer til Værket. Her inne ligger informasjonen for hele regionen. Et lite utvalg av våre produkter selges også her i tillegg til billetter og kiosk.

 

Glasshytten

Med utstillingen "Fra koboltmalm til blåfarve” i glasshytten får du innsikt i hele prosessen fra gruvedriften på Koboltgruvene til ferdig blått fargepigment på Værket. I Glasshyttens hovedsal, hvor Værkets store smelteovner tidligere var plassert, arrangerer vi konserter. Se konsertprogram. Salen blir også brukt som festsal med god plass til rundt 300 personer for bespisning.

 

Bødkerkroa og Smia

Her var det bødkerverksted og smie. I bødkerverkstedet ble tønnene som fargepigmentet ble lagret og fraktet i bygget. I dag er dette Kroa på Blaafarveværket der vi serverer hjemmelaget mat fra kjøkkenet vårt.

 

Hjulhuset og Glasspaviljonen

I hjulhuset stod vannhjulene som drev fargeproduksjonen på Værket. I dag viser vi Blaafarveværkets historiske og tekniske produksjonsprosesser. Her finnes også en presentasjon av Blaafarveværkets arkivmateriale.

 

Farvemøllen

I Farvemøllen ble smelteglasset finknust til blått fargepulver. Her finner du nå ”den blå butikk”, med Skandinavias største utsalg av koboltfarget glass. Her får du også kjennskap til Blaafarveværkets kundekrets fra hele verden, som er presentert i en permanent samling av gammelt koboltblått glass og porselen.

 

Arsenikktårnet

I denne bygningen ble koboltmalmen renset for arsenikk før den gikk til fargeproduksjonen i Glasshytten. Fra arsenikktårnet er det kort gangavstand bort til den mektige Haugfossen. Opp langs fossen går det egen gangvei til Haugfosstråkka.

 

Barnas bondegård

Bondegården har mange dyr, gamle gårdsbygninger og arbeidsredskaper som de brukte på gården i gamle dager. Gården er et svært populært tilholdssted for de minste. Eget nisteområde. Se egne sider om Barnas Blå.

 

Kunstutstillingen

Blaafarveværkets årlige kunstutstilling har siden 1978 vist skandinavisk kunst med høy kvalitet for et bredt publikum. I utstillingsbygningen har vi egen bokhandel med et bredt utvalg av vår egen kunstlitteratur, kort og plakater.

 

Uteområdet

På Værket ligger det et stort parkanlegg med bord og benker. Her er det også lekeplass for de minste. På varme dager er badeplassen et fristende tilholdssted, med bade- og fiskemuligheter i elven Simoa.

 

Video

Se presentasjonsvideo her.

 

 

Arsenikktårnet.JPG

Arsenikktårnet

Blaafarveværket_02.JPG

Stemningsfulle omgivelser

3340 Åmot i Modum Tlf. 32 78 67 00 - info@blaa.no    © Blaafarveværket 2010